fbpx

Echte schoonheid zit van binnen

Alle Seepje producten zijn minimaal 99% natuurlijk en daar zijn we trots op! Toch zijn we er nog niet helemáál, want 100% natuurlijk… Da’s ons streven! We lopen voorop in de ontwikkeling en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Van plantaardige of minerale herkomst dus, zonder aardolie. Bij het selecteren van ingrediënten die goed genoeg zijn voor de Seepje producten, letten we op de herkomst, jouw gezondheid en de gevolgen voor het milieu!

Wat er niet in zit? Wat er wel in zit!

Wat er niet in zit

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het is…. Wist je dat het bij was- en poetsmiddelen niet verplicht is om alle ingrediënten te vermelden op de verpakking van het product? Daardoor kun je als consument niet direct weten of jouw wasmiddel bijvoorbeeld synthetische geur- en kleurstoffen bevat! De ingrediënten in dit lijstje voldoen niet aan de eisen die Seepje stelt aan ingrediënten. Ze doen meer slecht dan goed, vinden wij.

 • Aardolie gebaseerde reinigers

  Ingrediënten die zorgen voor de reinigende werking van was- en poetsmiddelen heten ‘oppervlakte actieve stoffen’. Ze weken het vet en vuil los en zorgen ervoor dat het opgelost blijft in het water. Het basis ingrediënt voor deze reinigers is plantaardige of dierlijke olie. Deze olie wordt chemisch bewerkt tot reinigers, veel reguliere was- en poetsmiddelen gebruiken voor deze bewerking op aardolie gebaseerde ingrediënten. Aardolie is een fossiele grondstof en raakt ‘n keer dus op, bovendien zorgt het voor veel uitstoot van broeikasgassen.

  Seepje maakt uitsluitend gebruik van 100% natuurlijke reinigers en wij doen geen concessies op de effectiviteit van deze reinigers. Een goed voorbeeld hiervan is het ingrediënt Sodium laureth sulfaat, een zeer effectieve reiniger die (normaal gesproken) helaas voor 16 tot 25% uit aardolie bestaat. Seepje heeft de op aardolie gebaseerde Ethylene oxide in dit ingrediënt vervangen voor plantaardige suikermelasse. Schouderklopje voor onszelf! Want daarmee is onze Sodium laureth sulfaat 100% natuurlijk én net zo effectief.

  Alleen maar natuurlijke reinigers voor Seepje dus, waaronder ook het natuurlijke zeep van de Sapindus mukorossi vrucht uit de Himalaya! Benieuwd hoe dat werkt? Klik hier.

 • Synthetische parfums

  Een lekker geurtje in je was- en poetsmiddel, dat kun je waarschijnlijk wel waarderen! Toch kun je vaak niet weten wat er precies voor geurstoffen in zitten. ‘Parfum’ is namelijk een verzamelnaam voor duizenden ingrediënten. Sommige natuurlijk, maar de meeste synthetisch en mogelijk zelfs schadelijk. Best gek, toch?

  Seepje gebruikt alleen 100% natuurlijke parfums, op basis van etherische oliën en plantextracten. Ga jij voor onze ‘Vers geperste lente geur’ of voor de ‘Tintelfrisse limoen’?

 • Synthetische kleurstoffen

  Van felblauw tot knalgroen, de vloeistof van wasmiddelen en schoonmaakproducten hebben doorgaans felle kleuren. Zodat ze opvallen wanneer jij voor het schap staat, en ’t doet vermoeden dat het product extra krachtig is. Nodig? Niet echt…

  Het toevoegen van een beperkt aantal kleurstoffen is toegestaan, maar het is niet verplicht deze ingrediënten, aangeduid met CI (Color Index), te vermelden op de verpakking. De meest gebruikte kleurstoffen in wasmiddel en schoonmaakproducten zijn synthetisch (op aardolie gebaseerd).

  Al onze producten zijn vrij van kleurstoffen! Waar die geel-oranje kleur in onze was- een poetsmiddelen vandaan komt? Da’s simpel! Dat komt door het natuurlijk zeep van de schil van de Sapindus mukorossi vrucht. Wanneer we er een extract van maken, neemt de vloeistof deze kleur aan!

 • Microplastics

  Een groot deel van de wasmiddelen bevatten microplastics, zo blijkt uit Oostenrijks onderzoek. Naast microplastics die tijdens het wassen loslaten door slijtage van synthetische kleding (zoals polyester), zijn er ook microplastics die door fabrikanten worden toegevoegd aan wasmiddelen en cosmetica. Er zijn twee verschillende soorten microplastics: microbeads, kleine bolletjes in vaste vorm, en vloeibare microplastics. Van deze vloeibare polymeren is het onduidelijk in hoeverre ze op natuurlijke wijze afbreken in het milieu. Ondanks dat in Nederland het overgrote deel polymeren uit het afvalwater gevist wordt door zuiveringsinstallaties, is er wel degelijk een kans dat microplastics toch in de zee en uiteindelijk in de voedselketen belanden. Liever niet, dan wel dus!

  Polymeren worden toegevoegd om de waskracht te verhogen of een grijze waas te voorkomen, maar is dat wel echt nodig? Seepje vindt van niet! We gebruiken tal van natuurlijke ingrediënten om de waskracht te bevorderen en belasten het milieu zo min mogelijk. Zo hebben we de afgelopen jaren al 14 miljoen natuurlijke wasjes gedaan! We gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten en belasten het milieu zo min mogelijk.

   

 • Optische witmakers

  Witte kleding en textiel vergeelt na verloop van tijd. Optische witmakers in wasmiddelen hechten zich aan je was en weerkaatsen UV-straling als blauw licht. De naam zegt ’t al, het is optisch bedrog… Een soort goocheltruc, want de werking is maar van korte duur! De meest gebruikte witmakers zijn sulfonzuren. Ondanks dat deze een natuurlijke oorsprong hebben zijn ze niet biologisch afbreekbaar.

  Verwacht geen goocheltrucs wanneer je kiest voor Seepje wasmiddel voor de witte was! In het witwasmiddel van Seepje zijn de wasactieve ingrediënten hoger gedoseerd, zoals de ingrediënten Capryl/Caprylyl glucoside en Sodium carbonaat. Krachtig tegen vlekken dus! Om je witte was een oppepper te geven, kun je af en toe zuurstofbleekmiddel kunnen toevoegen. Dit is een natuurlijke vlekverwijderaar en witmaker in poedervorm!

Wat er wél in zit

De beste natuurlijke ingrediënten voor een schonere én mooiere wereld! Bij Seepje zijn we er open over, omdat we willen dat jij als gebruiker een weloverwogen keuze kunt maken. Sterker nog, we vermelden ook een ‘gewone-mensen-vertaling’ op onze producten! Op de verschillende productpagina’s in onze Seepje Shop kun je per product zien welke ingrediënten erin zitten. Het internationale keurmerk Ecocert bevestigt bovendien dat meer dan 99% van onze ingrediënten van natuurlijke oorsprong is!

Reiniger

 • Sapindus mukorossi schillen en extract

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: groeit aan de Sapindus bomen in Nepal en India en bevat een natuurlijke vorm van zeep.
  Zit in: superschillen, wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, handzepen.

  De schillen van de Sapindus mukorossi vrucht groeien in overvloed in de Himalaya en bevatten een natuurlijke vorm van zeep. In jouw wasmachine laten ze dit zeep vrij! Voor een natuurlijk schone én zachte was. Wassen met schillen? Ja natuurlijk! Deze superschillen vormen ook de basis voor de vloeibare wasmiddelen, allesreinigers en afwasmiddelen van Seepje.

 • Caprylyl/Capryl glucoside

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van suiker uit mais, kokosolie en RSPO gecertificeerde palmkernolie.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, handzepen.

  Dit ingrediënt bestaat (deels) uit RSPO gecertificeerde palmolie. De huidige (RSPO) certificering geeft naar ons idee nog te weinig zekerheid van eerlijke handelspraktijken met respect voor alle betrokkenen en het milieu. Het ingrediënt zelf is het meest efficiënte, effectieve hernieuwbare ingrediënt voor de toepassingen. Daar bestaat wat ons betreft geen twijfel over. Wat betreft de vervaardiging kan het veel beter, we willen dolgraag nog veel betere palmolie op een transparante, eerlijke manier inwinnen. Daar is meer volume voor nodig, dus was- met ons de wereld schoner én mooier!

 • Sodium laureth sulfaat (SLES)

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van RSPO gecertificeerde palmkernolie, suikerriet en zwavel, direct uit de natuur gewonnen.
  Zit in: afwasmiddelen, handzepen.

  Reguliere Sodium laureth sulfaat (SLES) wordt deels (16-25%) gemaakt van op aardolie-gebaseerde ingrediënten. Wij hebben in samenwerking met onze leverancier een 100% natuurlijke SLES geproduceerd, waarbij de petro-chemische ingrediënten vervangen zijn door ingrediënten op basis van suikermelasse en natuurlijke zwavel. Daarnaast hebben we dit ingrediënten ook nog eens super geconcentreerd gemaakt, dit scheelt weer in transport!

  Dit ingrediënt bestaat (deels) uit RSPO gecertificeerde palmolie. De huidige (RSPO) certificering geeft naar ons idee nog te weinig zekerheid van eerlijke handelspraktijken met respect voor alle betrokkenen en het milieu. Het ingrediënt zelf is het meest efficiënte, effectieve hernieuwbare ingrediënt voor de toepassingen. Daar bestaat wat ons betreft geen twijfel over. Wat betreft de vervaardiging kan het veel beter, we willen dolgraag nog veel betere palmolie op een transparante, eerlijke manier inwinnen. Daar is meer volume voor nodig, dus was- met ons de wereld schoner én mooier!

 • Sodium carbonaat

  Categorie: mineraal
  Herkomst: komt van nature voor in kalksteen.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers.

Water- ontharders

 • Carboxymethyl inulin

  Categorie: plant-gebaseerd
  Herkomst: gemaakt op basis van cichoreiwortel, dat is de wortel van de witlofplant. Dit ingrediënt bindt zich aan kalk en kleine metalen, zodat de reinigende zepen rustig hun werk kunnen doen.
  Zit in: wasmiddelen.

  De herkomst van dit ingrediënt is grotendeels plantaardig (> 50%). Het bindt zich aan kalk en kleine metalen, zodat de reinigende zepen rustig hun werk kunnen doen. Ondanks dat ‘t niet volledig natuurlijk is, is het een goede vervanger voor fosfonaten. Dit wordt in reguliere reinigingsmiddelen gebruikt als waterontharder, een niet zo milieuvriendelijk ingrediënt…

 • Sodium citraat

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt door de fermentatie van suikers uit mais en suikerbieten.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers.

pH-regelaars

 • Kaliumhydroxide

  Categorie: mineraal
  Herkomst: gemaakt vanuit zout.
  Zit in: allesreinigers, wasverzachters, afwasmiddelen, handzepen.

 • Citroenzuur

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt door de fermentatie van suikers uit mais en zoete aardappelen.
  Zit in: wasmiddelen, afwasmiddelen.

Conserverings- middelen

 • Melkzuur

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt middels fermentatie van suikers uit aardappelen en maiszetmeel.
  Zit in: afwasmiddelen, wasverzachters, handzepen.

 • Sodium hydroxymethylglycinaat

  Categorie: synthetisch
  Herkomst: afkomstig van het natuurlijke aminozuur glycine.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers.

  Zonder een conserveringsmiddel zullen producten bederven, dat is natuurlijk niet de bedoeling en brengt bovendien gezondheidsrisico’s met zich mee. De functie van een conserveringsmiddel is om bacteriën, gisten en schimmels te doden. In geval van onze wasmiddelen en allesreinigers gebruiken we het ingrediënt Sodium hydroxymethylglycinaat, dat voor 50% synthetisch is. Dit ingrediënt geeft formaldehyde vrij, een stofje waarvoor sommige mensen allergisch zijn. Wij doseren het ingrediënt zeer laag (0,05% in wasmiddelen), en het wordt ook nog eens flink verdund met water.

Verzachter

 • Dipalmitoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van RSPO gecertificeerde palmkernolie.
  Zit in: wasverzachters.

  Psst… weinig mensen weten ‘t, maar er zit een dikke vette dierlijke verrassing in veel reguliere wasverzachters. Ingrediënten met het woordje ‘tallow’ erin, zijn gemaakt van dierlijke vetten.

  Gelukkig kun je je wasgoed ook zonder dierlijk vet verzorgen en beschermen tegen vezelverlies. Pfieuw! Onze wasverzachter is de eerste die 100% natuurlijk én Vegan is verklaard en dat komt mede door dit innovatieve ingrediënt.

  Dit ingrediënt bestaat (deels) uit RSPO gecertificeerde palmolie. De huidige (RSPO) certificering geeft naar ons idee nog te weinig zekerheid van eerlijke handelspraktijken met respect voor alle betrokkenen en het milieu. Het ingrediënt zelf is het meest efficiënte, effectieve hernieuwbare ingrediënt voor de toepassingen. Daar bestaat wat ons betreft geen twijfel over. Wat betreft de vervaardiging kan het veel beter, we willen dolgraag nog veel betere palmolie op een transparante, eerlijke manier inwinnen. Daar is meer volume voor nodig, dus was- met ons de wereld schoner én mooier!

 • Glycerine

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van raapzaadolie.
  Zit in: handzepen.

  Glycerine zorgt ervoor dat de huid vocht beter vasthoudt. Klik hier voor meer tips over handen wassen zonder droge huid!

Parfum

 • Natuurlijke geurstoffen

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: etherische oliën en plantenextracten.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters, handzepen.

  *Zie voor allergenen het etiket of de productinformatie in onze shop.

  Een lekker geurtje in je was- en poetsmiddel, dat kun je waarschijnlijk wel waarderen. Toch kun je vaak niet weten wat er precies voor geurstoffen in zitten. ‘Parfum’ is namelijk een verzamelnaam voor duizenden ingrediënten. Sommige natuurlijk, maar de meeste synthetisch en mogelijk zelfs schadelijk. Gek, hè?! Daarom geven we volledige openheid over de samenstelling van onze parfums. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken! Klik hier voor een overzicht van de etherische oliën en plantenextracten die we gebruiken.

Overig

 • Glycerine

  Categorie: plantaardig oplosmiddel
  Herkomst: gemaakt van raapzaadolie.
  Zit in: wasmiddelen.

 • Sodium chloride

  Categorie: mineraal verdikkingsmiddel
  Herkomst: keukenzout, net zoals bij jou thuis.
  Zit in: afwasmiddelen, handzepen.

 • Water

  Categorie: draagmiddel
  Herkomst: net zoals het water bij jou uit de kraan.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters, handzepen.

 • Xanthaan gum

  Categorie: plantaardig verdikkingsmiddel
  Herkomst: gemaakt middels bacteriële fermentatie uit suiker.
  Zit in: wasmiddelen.

  Bij de productie van dit ingrediënt wordt een enzym gebruikt dat wordt gekweekt op kippeneieren. Wisten wij ook niet! Dat betekent dat onze wasmiddelen op dit moment niet Vegan geregistreerd zijn. We hebben al een vervanger gevonden en zorgen dat de verbetering op korte termijn wordt doorgevoerd.

Doe je mee?

Seepje wast, poetst en boent de wereld schoner én mooier! We zijn zo dol op wassen en poetsen dat we er brieven over schrijven. Wil jij net als 18.000 Seepje fans maandelijks een briefje ontvangen? Schrijf je dan hieronder in:

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Een brief van Seepje

Nieuwe producten, acties en wastips: Melanie houdt je maandelijks op de hoogte!

Schrijf je net als 16.000 Seepje fans in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

Misschien later

Je ontvangt nu maandelijks een brief van Melanie, schrijf je ook terug?